Shiatsutherapie

Wat doe je als je hoofdpijn hebt? Wat, als je je stoot? Je legt je hand op de gevoelige plek en je wrijft erover en het brengt verlichting. Zo moeten eeuwen geleden de Chinezen verlichting hebben gezocht voor allerlei kwalen. Uit die ontdekking kwam uiteindelijk de acupunctuur en Shiatsu voort. Daarna is een heel systeem ontstaan, waarin ziekte gezien wordt dat het de hele persoon betreft, zijn omgeving, zijn levenswijze e.d.

Shiatsu is een manuele vorm van massage. Met handpalmen, vingers en duimen wordt druk uitgeoefend op specifieke punten op het lichaam. Deze therapie is gebaseerd op de Westerse anatomie en fysiologie.

Wat doet Shiatsu

Ten eerste zorgt Shiatsutherapie voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning. Het tweede effect van een Shiatsu behandeling is dat het autonome zenuwstelsel in balans wordt gebracht. Na een behandeling treedt vermoeidhied en ontspanning op. Het lichaam is gestimuleerd de onbalans die is opgetreden, weer te herstellen. Ook zorgt een massagebehandeling voor een betere doorbloeding, het stimuleert de stofwisseling en afvalstoffen komen vrij.

Belangrijk is om na de behandeling even rustig aan te doen en een paar glazen water te drinken, zodat de vrijgekomen afvalstoffen het lichaam snel kunnen verlaten, anders kan hoofdpijn optreden of men krijgt een rillerig gevoel.

Waarom Shiatsu

Als je voortdurend onder spanning staat (lichamelijk of psychisch) maakt je lichaam adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor, dat het centrale zenuwstelsel in een actieve staat is. Als dit te lang duurt gebeurt er iets in het lichaam. Het evenwicht tussen ontspannen en inspannen, tussen rust en werk, plezier en routine raakt steeds verder zoek. Daardoor raakt het autonoom zenuwstelsel en het hormonale systeem uit evenwicht. Alles is in een staat van paraatheid, van alertheid, van actief en druk zijn. Hierdoor kan het zenuwstelsel niet tot rust komen, waardoor bijvoorbeeld de darmen minder goed functioneren, we hartklachten, eczeem krijgen, of ons steeds onrustiger gaan voelen.

Het lichaam zoekt dan een ander evenwicht en waarschuwt via kleine signalen dat er iets moet veranderen. We zijn vatbaarder voor ziektes en kwalen. We krijgen pijnklachten, we slapen slechter, voelen ons moe, geprikkeld, lusteloos en ga maar door. Wanneer deze klachten te lang duren en je belemmeren, is het verstandig aan de bel te trekken. Veel mensen vinden dan baat bij Shiatsu.

Shiatsu voor wie?

– Bij klachten en ziekte
Bij een gezond mens zorgt het lichaam zelf voor een goede energieverdeling.
Bij ziekte of klachten zijn er plekken in en op ons lichaam die niet meer goed functioneren. Er zijn blokkades opgetreden. Doel van de Shiatsu is om die blokkades op te heffen, er is namelijk een disbalans opgetreden. Dat uit zich o.a. in:

  • pijnlijke plekken
  • slecht functionerende organen
  • verkrampte spieren
  • temperatuurverschil

Behandeling kan worden ingezet voor nek-, schouder- en rugklachten, slaapproblemen, pijnlijke spieren, maag- en darmklachten, hoofdpijn, reuma, fibromyalgie, eczeem

– Preventief
Shiatsu therapie werkt ook preventief om klachten te voorkomen en is ook een aangename massage. Een behandeling geeft ook de nodige ontspanning. Ook bij chronische ziekten zoals Reuma, Fibromyalgie kan Shiatsu verlichting bieden. Bij kankerpatienten kan deze vorm van massagetherapie vermoeidheid en pijn verminderen en de stemming verbeteren. Ook om ontspanning mogelijk te maken, waardoor men beter kan slapen. Deze categorie patiënten heeft veel stress en minder stress betekent ook minder belasting van het immuunsysteem.