Triggerpointtherapie

Triggerpointtherapie is gericht op het behandelen/masseren van triggerpoints. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft. Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven.

Van buitenaf zijn triggerpoints voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer er flinke druk wordt opgegeven, kan dit een uitstralende pijn opwekken in de triggerpoint zelf of in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf.

Triggerpoints kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op, dit wil dus zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar daar niet altijd last van hoeft te hebben. Dit heeft te maken met actieve triggerpoints (pijnpunten) en latente triggerpoints (slapende, dus niet actieve triggerpoints). Door triggerpoint-therapie, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren.

Triggerpoint Therapie, waarbij zelfmassage een belangrijke rol speelt, is gebaseerd op het werk van Clair Davies. Hij is de auteur van het Handboek triggerpoint-therapie. Deze behandelmethode is specifiek gericht op de behandeling van triggerpoints. Het doel van Triggerpoint Therapie is om de actieve triggerpoints te lokaliseren en daarna te behandelen. Tevens streeft deze therapie ernaar om via zelftherapie de actieve triggerpoints onder controle te houden.

Bij een behandeling wordt altijd begonnen met een vraaggesprek, de anamnese. Tevens is het bij de wat complexere aandoeningen, noodzakelijk dat u als cliënt van te voren alvast doorgeeft om wat voor klachten het exact gaat. De Triggerpointcoach kan zich dan goed voorbereiden op wat komen gaat, zodat er zo min mogelijk kostbare behandeltijd verloren gaat. Na de anamnese volgt er altijd een lichamelijk functieonderzoek. Het gaat hier voornamelijk om de functies van de spieren in combinatie met de gewrichten. Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek zal de Triggerpointcoach zorgvuldig zoeken naar mogelijk betrokken triggerpoints in de spieren en pezen.

De behandeling van triggerpoints bestaat uit diepe weefselmassage die rechtstreeks op het triggerpoint wordt gegeven. Deze strijking is diep en langzaam met een korte beweging, en niet meer dan één strijking per seconde. De strijking zelf is niet langer dan 4 cm. Hij hoeft alleen maar van de ene naar de andere kant van het triggerpoint te gaan. De triggerpoint worden behandeld door de juiste druk erop te geven om zodoende de doorbloeding te vergroten.

Na een behandeling worden dezelfde spierfuncties opnieuw getest om te kijken of er verschil zit in het gevoel en de bewegingsuitslag. Wanneer de spieren positief reageren op de behandeling krijgt de cliënt instructies voor zelfmassage. Het is van belang dat de cliënt gemotiveerd is om zelf aan de slag te gaan met het huiswerk. Voor het goed gevolg van de behandeling is dit noodzakelijk. Triggerpoints deactiveren namelijk wanneer ze regelmatig en iedere dag worden behandeld.

Triggerpoints